Yes! Apple pie!

Eerste post ooit op deze nieuwe site. Yes! Wat kan je verwachten? Veel lekkere vegan recepten. Veel geklets over hoe groentjes groeien. En foto’s van beide. Oh, en muziek suggesties.

Afgelopen zondag heb ik deze ‘apple pie’  gemaakt. Ik gebruik een Engelse naam omdat ik vind dat er een verschil zit tussen taart, cake en pie. Een pie lijkt op een vlaai, maar is het zeer zeker niet. Wat het wel is…. een pie staat in de vensterbank uit te dampen bij Oma Duck. Dat is een pie.

Genoeg over de vaktermen…  ik heb wat vrienden uitgenodigd om te helpen met op eten. Prima besteding van de zondag dus!

IMG_5655

Ingrediënten bodem

  • 2 ½ cup bloem
  • ½ tl zout
  • 3 el suiker
  • 1 cup koude margarine of ‘vegetable shortening’
  • 6 el ijswater
  • 1 el azijn

Ingrediënten vulling

  • 1 ½ kg appels (ik houd van zure…)
  • ½ cup walnootjes, in kleine stukjes gehakt
  • 1/3 bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemalen (of verse) gember
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 3 el bloem
  • een snufje zout

Ingrediënten topping

  • 3 el plantaardige melk
  • ½ tl kaneel
  • 2 el suiker

(Het recept van de bodem is gebaseerd op ‘Buttery Double Crust’ uit Vegan Pie In The Sky, van Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero)

IMG_5656

Werkwijze bodem

Vet de taartvorm in met margarine. Meng de bloem, zout en suiker met elkaar. Doe de margarine in kleine hoeveelheden er bij en snijd het door het deeg met een mes of spatel. Giet vervolgens beetje bij beetje het ijswater en de azijn er bij.

Kneed tot het een mooie, wat kleverige bol is. Verdeel de bol in twee delen, eentje wat groter dan de ander. Het grote deel is voor de bodem van de taart, het kleinere deel is voor over de vulling.

Rol het kleinere deel in plastic en leg in de koelkast. Rol het grotere deel uit en leg het netjes in de taart vorm. Zorg dat het deeg overal ongeveer even dik is.

Werkwijze vulling

Schil de appels, haal het klokhuis er uit en snijd het in gelijke stukjes. Doe nu pas de oven. Verwarm de oven voor op 220 graden. Voeg de walnoten, bruine suiker, kaneel, gember, kruidnagel, bloem en zout er bij. Meng het goed door elkaar.

Doe de vulling voorzichtig in de vorm. Zorg dat de vulling ongeveer een gelijke hoogte heeft. Rol nu het kleine gedeelte van het deeg uit en leg het over de vulling heen. Kneed aan de rand het deeg aan elkaar (door er bijvoorbeeld met een vork in te drukken).  Snij wat decoratieve lijnen in het deeg. Dat laat wat lucht door, en ziet er Oma Duck-esque uit.

Strijk nu wat plantaardige melk over de taart. Meng de suiker en kaneel in een bakje en sprenkel dat over de taart.

Doe de taart in de oven. Draai na ongeveer 20 tot 25 minuten de temperatuur terug naar 175 graden en bak de taart nog een half uurtje.  Draai de taart eventueel in de oven als die aan een kant harder lijkt te bakken. De bovenkant moet mooi bruin zijn.

Haal de taart uit de oven, laat een half uurtje afkoelen voor je hem aansnijdt.

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

Next post →

1 Comment

  1. Wow Yvo, ik “ontdek” net deze site via de blog van Suzette en ik ben nu al fan!
    Ga zeker de chai rijstenvlaai proberen (tsja, Limburgse roots…)

Geef een reactie