Wortelmuffins!

In a galaxy far far away… ben ik ooit begonnen met vegan zoete dingen bakken. Ik kwam net terug van een reis door de VS. Ik had daar twee kookboeken gekregen van vrienden. How It All Vegan en The Garden Of Vegan, van Sarah Kramer en Tanya Barnard. Die kookboeken hebben mijn leven gered… (tot die tijd was ik aangewezen op tofu-rijstballen en plakken osawacake van de natuurvoedingswinkel. Op zich niets mis mee. Maar na een paar jaar veganisme was ik daar wel klaar mee.)

De ‘carrot ginger muffins’ waren mijn eerste uitprobeersel. Jaren later maak ik ze nog steeds, dan wel aangepast. Ik houd van de zoetige moisty structuur. En het is een makkelijk recept…

Ingrediënten.

  • 2 cups tarwebloem
  • ½ cup suiker
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • ½ tl kaneel
  • snufje gemalen zwarte peper
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1/8 tl kruidnagel
  • ei-vervanger voor 2 eieren (ik gebruikte No Egg, je kunt ook bijv 1 hele banaan prakken)
  • 2 wortels (middelgroot), geraspt
  • ¾ cup sojamelk
  • ¼ cup olijfolie

Dit is wat je doet.

Zet de oven op 190 graden om voor te verwarmen. Doe de muffin-papiertjes in de vorm. Meng de tarwebloem, suiker, baking soda, bakpoeder, zout en de kruiden in een kleine kom goed door elkaar. Zet apart.

Meng in een grotere kom de ei-vervanger, wortels, sojamelk en olijfolie door elkaar. Doe nu de ‘droge’ ingrediënten bij de ‘natte’ ingrediënten en meng zorgvuldig. Meng niet te hard, maar precies genoeg dat het beslag mooi egaal is.

Schep het beslag in de vormpjes, doe ze ongeveer driekwart vol. Zet in de vorm in de oven en bak de muffins ongeveer 15 tot minuten. Test met een saté-prikker of de muffins gaar zijn. Steek de prikker in verschillende muffins. Als die er droog uit komt, zijn ze goed.

Laat even afkoelen voor je ze serveert.

wortelmuffin

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Grappig, ik heb de osawacake net ontdekt en ben fan! Een beetje “gezondheidsgebak”, maar wel lekker.

    • yvoboeken

      Haha, er is inderdaad niks tegen een lekker stukje Osawa cake natuurlijk! Een beetje diversiteit vind ik echter ook wel een heerlijke luxe. 🙂

      • Vandaag stond in de Spits het recept voor osawacake. Voor je het weet is osawacake weer hip!

Geef een reactie