Het was ergens half juni. Het was tijd om de peultjes te oogsten. Ik werkte nog maar twee maanden in de biologische landbouw en werkelijk alles was nieuw voor mij. De temperatuur was aangenaam warm voor de tijd van het jaar. Maar het regende pijpenstelen. Met bakken kwam het uit de hemel. Ik keek naar buiten en het was alsof een collega mijn gedachte kon lezen. Terwijl hij mij een regenpak aanreikte, zei hij; ‘Yvo, slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel.’

Slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel.

Pats! Raak was die opmerking. Ik lachte en bedankte hem, voor zowel het regenpak als deze wijsheid. En zo trokken we ten strijde; in een regenpak met een glimlach op ons gezicht. De peulen tegemoet.

Zweeds gezegde

Later vertelde deze collega mij dat het een Zweeds gezegde is. ‘Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder’. Dit mooie gezegde is mij altijd bijgebleven. Het staat symbool voor de mate van invloed die ik kan uitoefenen. Het weer laat zich immers niet temmen. Het is een oncontroleerbare natuurkracht.  Je kunt daar alles van vinden, maar het weer zal niets met je mening doen. Het gaat haar gang.

Hoe je met het weer omgaat, daar kun je wel iets aan doen. Een regenpak aantrekken is het simpele voorbeeld. Ook de huizen geven bescherming tegen kou, warmte, wind en zo maar door. Oftewel; je kunt niet altijd iets aan de situatie veranderen. Maar hoe je met de situatie omgaat, daar heb je wel invloed op.

Moeilijk, maar de moeite waard

Hier is een zekere mate van veerkracht voor nodig. Bovendien heeft het tijd nodig. Verder een snufje acceptatie. En om het recept af te maken, is creativiteit zeer op haar plek in dit proces.

Ik vind het moeilijk, dit proces. Het liefste wil ik met mooi weer peultjes plukken. Geen gedoe met regenpakken. Die zitten toch nooit lekker. Maar hoewel ik het moeilijk vind, heb ik geleerd dat het pad van verzet in dergelijke situaties alleen maar moeilijker wordt. Dat heeft mij geleerd om het proces te omarmen en mij veerkrachtig op te stellen. Moeilijk, maar de moeite waard.

Orkanen

Maar soms… soms is het weer meedogenloos hard. Een orkaan kan alles op haar pad verwoesten. Zonder pardon worden huizen weggevaagd. Een grote puinhoop blijft achter. Mensen zijn in een klap alles kwijt. Dat is geen keuze, daar is geen invloed. Het is keihard incasseren. Geen kleding is daartegen bestand…

Er zijn de afgelopen jaren heel wat orkanen over mij heen geraasd. Dromen zijn weggevaagd. Het leek uitzichtloos. Op het moment dat ik dit schrijf regent het buiten. Dit weekend geef ik een lezing op een prachtig festival. Ik ontmoet geweldige inspirerende mensen. Maar nu zijn er weer dromen. De puinhoop van de orkanen zijn grotendeels opgeruimd. Daar was veel veerkracht, tijd, acceptatie en creativiteit voor nodig. Sommige schade blijft, maar daar valt mee te leven (wink wink acceptatie!).

Ik haal straks mijn kinderen op van school. Op de fiets. Ik doe wel een regenpak aan.

Dit bericht delen?
Facebooktwitter