Pistache pudding taart

Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om deze taart te maken. Toen ik bij de Iraanse winkel was en zag dat zij mooie gehakte pistache nootjes hadden, greep ik mijn kans. Ik heb rustig de tijd genomen op een doordeweekse avond om deze taart te maken. Buiten was het druilerig weer. Ik heb muziek van het dromerige Disemballerina (zie onderaan de post.) op gezet en ben aan de slag gegaan…

Ingrediënten bodem:

  • ¾ pak digestive biscuits
  • 4 el margarine
  • 1 el sojamelk
  • 3 el suiker

Ingrediënten pasta:

  • 1 cup ongezoute gehakte pitachenootjes (ja, nog steeds zonder schil)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 el suiker

Ingrediënten topping:

  • ½ cup ongezoute gehakte pitachenootjes (zonder schil natuurlijk)
  • 6 el suiker
  • 3 el water
  • snufje zout

Ingrediënten vulling:

  • ½ cup van de zelfgemaakte pistachepasta (zie hierboven)
  • 1¼ cup kokosmelk
  • ¼ cup suiker
  • 1 ¼ vanille extract
  • 1/8 amandel extract
  • snufje zout
  • 1 ¼ cup sojamelk
  • ¾ tl agar agar poeder
  • 3 el maiszetmeel

(Het recept is gebaseerd op ‘Blueberry Bliss Cheesecake’ uit Vegan Pie In The Sky, van Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero)

vegan pistache pudding taart 01

Bereiding bodem:

Vet de springvorm in met margarine. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verkruimel de biscuits in een grote beslagkom. Smelt de margarine in een kleine steelpan. Voeg de suiker toe aan de biscuits kruimels. Voeg de gesmolten margarine en de sojamelk toe aan de kruimels. Kneed het een paar keer zodat alles goed gemengd is.

Druk het deeg in de springvorm. Ik vind het fijn om aan de zijkant te beginnen en de bodem als laatste de bedekken. Let er op dat het gelijkmatig is. Doe de bodem 10 minuten in de oven en laat afkoelen.

Bereiding pasta:

Doe de nootjes en de olie in de blender en zet de blender aan. Schraap regelmatig de zijkanten naar beneden. Voeg vervolgens de suiker toe en blljf blenden tot het een romige, gladde en dikke massa is.

Bereiding topping:

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en laat het op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten rustig borrelen. Giet de substantie vervolgens op bakpapier en laat het afkoelen. Zet het opzij en ga met de vulling aan de slag.

Bereiding vulling:

Doe de pistachepasta, kokosmelk, suiker, vanille extract amandel extract en zout in de blender mix het geheel goed door elkaar. Doe in een kleine pan ¾ cup van de sojamelk en agar agar en laat het zachtjes koken. Let er op dat je blijft roeren. Laat het ongeveer 5 minuten koken. Doe vervolgens de overige ½ cup sojamelk er bij en de maiszetmeel en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten koken. Het moet een dikke massa worden.

Giet de dikke massa vervolgens bij de blender er in en mix het nog eenmaal door. Giet de vulling in de taartbodem. Laat de taart minimal een uur afkoelen.

Zodra de taart aan de oppervlakte is afgekoeld kun je de rand van de taart versieren met de topping. Zet de taart in de minimaal drie uur in de koelkast voor je hem aansnijdt.

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Oef, dit ziet er lekker uit. Ik ben al een tijd op zoek naar hoe ik pistache kan gaan gebruiken in een goeie taart and i think i just found it! 🙂

Geef een reactie