Moesappel-blauwe bessen kruimeltaart

De missie was een appelkuimeltaart. Ik moet toegeven dat ik altijd op zie tegen een appeltaart… in mijn hoofd is het zoveel werk (al die appels schillen!) In de praktijk valt het alles mee. En de voldoening is zo groot, zo lekker fris.

Het recept is uit de losse pols. Ik heb zo goed mogelijk onthouden en specifiek op geschreven. Ik had iets te weinig appels dus besloot ik de blauwe bessen er bij te doen, voor mij een ideale combi. Komt ie!

Ingrediënten bodem
  • 450gr tarwebloem
  • 250gr vegetable shortening, koud en in kleine stukjes
  • 180 gr suiker
  • ½ tl zout
Ingrediënten vulling
  • 7 grote moesappels, geschild en in blokjes gesneden
  • 250gr (bevroren) blauwe bessen
  • 100 gr gedroogde (wilde) abrikozen (optioneel)
  • 100gr hazelnoten, gehakseld.
  • 2 tl kaneel
  • ¼ cup ahorn siroop
  • 2 el maiszetmeel

vegan apple crumble 02

bereiding bodem

Vet de taartvorm in. Doe in alle ingrediënten in een grote beslagkom. Meng het geheel met een handmixer tot het krumelig is. Kneed het vervolgens nog eens kort door met je handen en boetseer het in de taartvorm. Bewaar een beetje deeg voor de bovenkant van de taart.

vegan apple crumble 03

bereiding vulling
  1. Zet in een middelgrote pan een laagje water op. Zodra het water kookt, voeg de appels, blauwe bessen, abrikozen en hazelnoten toe en kook ongeveer 5 minuten. De appels moeten zacht zijn.
  2. Giet de inhoud van de pan af en laat even goed uitlekken. Voeg de kaneel en ahornsiroop toe. Meng als laatste de maiszetmeel toe en meng dat goed door.
  3. Giet de vulling in de taartbodem. Kruimel het laatste deeg over de vulling en bak ongeveer 55 minuten. De taart is klaar als de rand mooi goudbruin is.

vegan apple crumble 01

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

5 Comments

  1. catharina

    Dat ziet er weer voortreffelijk uit, en zeker het proberen waard!

  2. Wauw die ziet er mooi ‘stevig’ uit! Bij mij vallen de appels er vaak uit bij een appeltaart, maar hier lijkt alles goed bij elkaar te blijven zitten. Bedankt voor het recept!

  3. catharina

    Heerlijk die taart..ga het van het weekend weer eens proberen te maken …Gr

  4. Marianne

    Ha Ivo,
    Leuk dat je over je werk vertelt op je website.
    ik heb een vraagje bij dit recept: Waar koop je vegetable shortening? Ik zag het ooit bij de Boerenbond (Welkoop), maar durf er dan niet op te vertrouwen dat het vegan is…

    • yvoboeken

      Ha Marianne,

      er bestaat shortening en die is niet vegan. Vegetable Shortening koop ik bij de toko. De meeste goede toko’s hebben het wel. Succes ermee!

Geef een reactie