Voor de witte saus

• 3 pastinaken
• soja cuisine
• 3 eetlepels margarine
• bloem
• sojamelk
• kruidenzout
• zwarte peper

Voor de tomatensaus

• 1 rode ui, gesnipperd
• 1 grote teen knoflook, gesnipperd
• 1 wortel
• bakje champignons (250 gr)
• potje pasta-saus

Overig

• olijfolie
• spinazie-lasagne bladen
• pijnboompitten.

Snij de pastinaken en wortel in kleine stukjes en stoom deze. Snipper intussen de ui en knoflook. Snij de bleekselderij en champignons in plakjes. Doe een flinke scheut olijfolie in de roerbakpan en fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur. Voeg de bleekselderij en champignons toe.

Haal intussen de wortel en pastinaken van het vuur, hou de wortel apart, voeg een scheut soyaroom toe en pureer het de pastinaken met de room tot een dikke gladde massa.

Doe de pastasaus bij de champignons en wortel en laat op een rustig vuurtje sudderen. Zet de oven op de juiste temperatuur (staat op het pakje van de lasagne bladeren).

Smelt in een steelpannetje de margarine op een laag vuur. Strooi vervolgens rustig wat bloem erbij en klop met de garde zodat het een goudgele/bruine massa wordt. Doe er vervolgens sojamelk bij en blijf goed kloppen. (Het wil wel eens helpen om het pannetje even van het vuur te halen omdat het anders te warm wordt.) Het wordt na korte tijd een mooie egale, wit-gele saus.

Roer de pastinaakmassa door de béchamel saus en maak op smaak met wat kruidenzout en zwarte peper.

Vet de ovenschaal in met olijfolie en schenk de eerste laag saus er in. Vervolgens de bladen. Dan de béchamel saus, dan weer de bladen. Etc. (het is mooi als je eindigt met de witte saus, maar dat is slechts mijn bescheiden mening…) Strooi over de bovenste laag lekker veel pijnboompitjes en zet de schaal in de oven. De lasagne is klaar zodra je er met een mes vrij makkelijk doorheen kan prikken.

vegan-lasagne1

Dit bericht delen?
Facebooktwitter