Kimchi door Laurie

Hoi, aangenaam kennis te maken, ik ben Laurie, en ik kom gastbloggen bij Suzette/Bietenrood om uit te leggen hoe ik kimchi maak.


Kimchi is gefermenteerde kool, een soort zuurkool dat ik graag eet in een Koreaans restaurant. Je kunt kimchi gewoon zo eten, als bijgerecht, in de salade of gebruiken als sushivulling.

Bij sommige Aziatische toko’s kun je kimchi ook kant-en-klaar kopen, maar het is natuurlijk veel interessanter om het zelf eens te maken. Op de klassieke manier wordt het gemaakt met vissaus, en worden de potten begraven in de grond. Maar wees gerust; bij mij komt er geen vissaus of begraven aan te pas. Dat is gelukkig niet persé nodig voor het maken van lekkere kimchi.

Melkzuur

Bij het maken van kimchi vormt zich melkzuur, maar melkzuur maakt niet alleen koemelk zuur zodat dit yoghurt wordt, maar ook sojayoghurt en zuurkool. Het zijn dezelfde soort bacteriën, die van nature in de producten aanwezig zijn. Ze zorgen voor de fermentatie van de meeste uiteenlopende producten.

Potten

Internet gonst van de verhalen over welke potten je het beste kan gebruiken, welke gezondheidsvoordelen er aan worden gehangen en wat al niet meer. Kortom, het is een leuk onderwerp om te in te verdiepen. Als je er een boek over wilt lezen, kan ik je de boeken van Sandor Katz van harte aanbevelen.

Aanvulling door Suzette: het boek ‘Verrot lekker‘ door Christian Weij is ook een aanrader!

Er zijn twee grote misverstanden wat betreft  fermentatie die ik graag uit de wereld wil helpen. Fermenteren is eigenlijk een kwestie van gezond verstand gebruiken. Je wordt niet ziek van verkeerd fermenteren, het resultaat is hoogstens niet te eten. En ik dacht ook altijd dat je voor fermentatie dure spullen nodig hebt, zoals potten met een luchtslot. Ook dat is niet waar, maar om het te laten slagen, moet je wel schoon en zorgvuldig werken.

Voor mijn kimchi heb ik gebruik gemaakt van dit recept. De site waar het recept vandaan komt, is verder ook erg leuk. De maakster ervan organiseerde zelfs een heuse fabulous fermentation week, waaraan een heleboel bloggers meededen. Zo kun je dus een keur aan fermentatierecepten opdoen als je de smaak flink te pakken hebt gekregen.

De ingrediënten

  • 1 chinese kool,
  • twee winterpenen
  • een rettich met de maat van een flinke wortel (te vervangen door een halve knolselderij)
  • vier tenen knoflook
  • 40 gram gember
  • 4 lente uitjes
  • 1 flinke eetlepel chili
  • 1 appel
  • 30g zeezout

De bereidingswijze

Snij alles fijn en raspte de gember en knoflook met een fijne rasp. Meng alle ingrdiënten door elkaar.

Hierna komt het leukste gedeelte, het masseren en knijpen van de het koolmengsel. Door het zout komt al het vocht uit de kool los, gooi dit vocht niet weg! Dit heb je namelijk nodig als de barrière voor bovenop de kimchi, die ervoor zorgt dat het niet bederft. Na een paar minuten, als alles flink is geslonken, is het een kwestie van een paar uur laten staan, zo nu en dan omscheppen. Dan moet je de pot steriel maken en kun je het koolmengsel er in doen.

Ontluchten

Om ervoor te zorgen dat de bacteriën hun werk kunnen doen, moet het gas dat er ontstaat er uit kunnen, zonder dat het direct bloot komt te staan aan de buitenlucht. Als je een pot hermetisch afsluit, dan wordt er druk opgebouwd en kan de pot ontploffen. Het is dus noodzakelijk dat je de pot kunt ontluchten. Om dat te bewerkstelligen en om ervoor te zorgen dat de kimchi onder het vocht blijft, heb ik een kleiner glazen potje steriel gemaakt, deze gevuld met water en zo ver mogelijk in de kimchi gedrukt. Dit potje past net door de opening van de grote pot. Deze heb ik afgesloten met een koffiefilter om stof en vuil van buiten tegen te houden.
En dan kun je niets anders doen dan in spanning afwachten hoe het eindresultaat wordt. Na een paar dagen fermentatie, is de kimchi klaar en kan de pot worden afgesloten en in de koelkast worden bewaard.

Dit recept was een verslag van mijn eerste poging tot het maken van kimchi, ik vond het erg leuk om op het bietenrood receptenblog te gast te zijn. Mijn blog, waar ik allerlei culinaire en creatieve tips en recepten deel is: lauriekoek.nl 

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Yes de kracht van herhaling!

Geef een reactie