Hemelsche Koffiebroodjes (met hoofdletter K)

Jaren geleden ben ik op zoek gegaan naar een goed recept voor ‘vegan cinnamon rolls’ alias heerlijke nuchtere koffiebroodjes. Ik kwam op de site van Sugarbomb Bakery en na wat mini aanpassingen ben ik erg blij met het resultaat. Énnn! Met frosting! Ha! Ik had (vooral mezelf) beloofd om daar meer mee te werken. Omdat het de baksels echt af maakt. Het is een flinke lap tekst. En het is een behoorlijke klus. Ik weet het. Ik weet uit ervaring dat deze koffiebroodjes het allerlekkerste worden als je rustig werkt. Muffins of brownies kun je in een haastige bui in elkaar flansen. Deze niet. Deze eisen aandacht. Succes!

Ingrediënten koffiebroodjes

  • 2 ¼ tl droge gist
  • ½ cup suiker
  • 1 cup sojamelk, lauw warm
  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 6 el warm water
  • 2/3 cup margarine, gesmolten
  • 4 ½ cup tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 1 cup bruine suiker
  • 2 ½ tl kaneel

Ingrediënten cream cheese frosting

  • ½ cup vegan kruiden (jaja!) cream cheese (van bijv tofutti)
  • 1/3 cup gesmolten margarine
  • 1 tl vanille extract
  • ¼ tl zout
  • 1 tl citroensap
  • ¼ cup sojamelk
  • 2 cup poeder suiker

(Het recept is gebaseerd op het recept ‘The World’s Best Cinnamon Rolls!’  van de site van Sugarbomb Bakery. Check het hier!)

vegan cinnamonrolls06

Bereiding

Mix de gist, suiker en warme sojamelk goed door elkaar in een medium mengkom en laat het op een warme plek ongeveer 10 minuten staan. Na tien minuten moet er wat schuim op staan.

Ondertussen…,klop de lijnzaad en het warme water in een grote mengkom enkele minuten door elkaar. De substantie moet een beetje lijmachtig worden.

Doe nu 1/3 cup gesmolten margarine bij het lijnzaadje prutje, samen met de bloem en zout. Giet het gistmengsel erbij en roer het goed door elkaar. Al snel wordt het onmogelijk om nog met een spatel er door te roeren. Dan is het tijd om te kneden.

vegan cinnamonrolls05

Strooi wat bloem op een schoon stuk aanrecht of tafel. Leg daar het deeg op en kneed minimal tien minuten. Houdt de tijd bij want het lijkt een eeuwigheid als je aan het kneden bent. Na een paar minuten wordt het deeg mooi elastisch en is het niet meer plakkerig.

Doe je deegbal in een geoliede mengkom, leg ere en natte theedoek over heen en laat het op een warme plek (bijv bij de verwarming) minimaal een uur rijzen.

Ondertussen kun je alvast de bruine suiker en kaneel in een kommetje mengen. Die heb je straks nodig.

Zodra je deeg goed is (het moet aanzienlijk groter zijn geworden) leg het deeg uit op een ‘bebloemd’ aanrecht. Rol het uit uit tot een rechthoek van ongeveer een centimeter dikte. Laat het nogmaals tien minuten rusten.

cinnamonrolls01

Die tien minuten geeft je tijd om de tweede 1/3 cup margarine te smelten in een steelpannetje (je hoeft het nog niet af te wassen, want er wordt nog meer gesmolten…).

Giet vervolgens voorzichtig de gesmolten margarine over het deeg. Zorg dat de gehele oppervlakte van het deeg lekker ‘greasy’ is, maar doe er niet te veel margarine op. Liever wat gesmolten margarine over dan te vette broodjes…

Strooi nu zorgvuldig het ‘kaneelsuiker’ over de gehele oppervlakte. Hetzelfde geldt voor de suiker als voor de margarine. Het hele oppervlakte moet bedekt zijn, maar niet al te dikke laag.

vegan cinnamonrolls05

Tijd om bakpapaier op je bakplaat te leggen. Rol het deeg op tot een een staaf. Snijdt er met een scherp mes (gedompeld In koud water) rolletjes van ongeveer anderhalve centimeter van en leg ze op het bakpapier.

Laat de ‘koffiebroodjes in wording’ een halfuurtje rusten met een doek er over. Zet de oven aan op 200 graden. Na het rusten mogen de broodjes ongeveer een kwartiertje in de oven. Ze zijn goed als de bovenkant goudbruin is.

Nu komt de frosting! Smelt de margarine in het steelpannetje. Doe de cream cheese in een medium mengkom en giet de margarine er bij. Doe de overige ingrediënten erbij en mix tot je een mooie druiperige substantie hebt. Als het te sticky is, kun je nog wat sojamelk toevoegen.

vegancinnamonrolls03

 

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

7 Comments

  1. Valesca

    Ik heb de hele week al zin in deze broodjes maar met bruine bananen in de fruitschaal zou mijn zondagse bakmiddag een bananenbrood te voorschijn moeten toveren. Tot ik het ideale recept tegenkwam die het beste van beiden combineert:
    http://minimalistbaker.com/one-bowl-banana-bread-cinnamon-rolls/

    Echt een aanrader!
    Volgende keer probeer ik jouw variant!

    • yvoboeken

      Valesca; dank voor je reactie! Dat lijkt me inderdaad ook een geweldige combi! Zeker als die rijpe bananen zo zoet zijn…

  2. dit recept ga ik zeker ook eens proberen. Heb al verschillende keren kaneelrolletjes gemaakt volgens diverse recepten, maar nog geen enkele die ik echt heel geslaagd vond!

    • yvoboeken

      Succes met het uitproberen! Ik hoor graag hoe ze geworden zijn…

      Groetjes, Yvo

  3. catharina

    Leuk ideetje voor het weekend!!! Gr

  4. Ik maak deze nu voor de tweede keer op rij voor de paasbrunch; Onwijs lekker!! Ik maak ze zonder het lijnzaad want dat kan ik hier niet krijgen maar dat doet volgens mij niets af aan de smaak. Ik leef me, sinds we als familie vegan zijn geworden, extra uit tijdens de feestdagen om de rest van de familie te laten zien dat je echt niets mist als je geen melk, kaas, eieren, honing en vlees of vis meer eet en dat het zelfs een verrijking is van de eettafel! Dank voor het delen van je recept!

Geef een reactie