De liefde voor falafel

falafel-closeupOh falafel… wat zou mijn leven leeg en somber zijn zonder falafel. Al die keren dat ik falafel at voor een punkrock show. Of juist na afloop. Saus en stukjes rode kool voorbij de mondhoeken, op de wangen. Het is niet charmant te eten. Dat is wellicht zo charmant aan een broodje falafel.

Er schuilt echter een duistere zijde aan de befaamde falafel…. ik heb verscheidene keren zelf geprobeerd falafel te maken. Dat was drama. Oorlog. Ellende. De hele keuken zat onder de troep en stonk naar een derderangs frituurkot. Dat allemaal zonder resultaat. Om van te janken…

Vandaar heeft het jaren geduurd voordat ik het weer aandurfde. Ik had inmiddels mijn huiswerk gedaan. Verschillende recepten met elkaar vergeleken, goed geluisterd naar diverse adviezen. Etcetera.

En zie hier het resultaat! Ik deel het graag met u allen. Met schaamteloze trots. TAADAA! Veel blend-, rol- en frituurplezier gewenst!

Ingrediënten.

  • 450 gr gedroogde kikkererwten, 1 nacht geweld in een water
  • 4 el falafel kruiden (te koop bij de Arabische winkel)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook , gesnipperd
  • ½ tl zout
  • 1 tl  bakpoeder
  • 1 el water
  • frituurolie

Dit is wat je doet.

  • Blend de gewelde kikkererwten tot een kruimelige substantie. Meng de kikkererwten-substantie in een ruime kom met de overige ingredienten goed door.  Dek het af met plastic folie en laat het minimaal een half uur in de koelkast staan.
  • Verwarm de olie op middelhoog vuur (of zet de frituurpan aan op 180 graden). Rol vervolgens balletje van ongeveer 2cm.
  • Probeer eerst een balletje te frituren zodat je zeker weet dat de olie heet genoeg is. Proef het balletje en voeg eventueel meer zout toe.
  • Frituur deze 3 tot 4 minuten in de olie. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier, en daarma is het smikkelen geblazen!

falafel-pot

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Yvette

    Gisteravond dit falafelrecept geprobeerd en wat grappig dat het met rauwe (geweekte) kikkererwten moest! Het werkte supergoed en het was heerlijk. We hadden drie verschillende bakken gemaakt met allemaal andere kruiden. Nog veel over, dus morgen weer een falafelavond 🙂 Bedankt voor het recept!

    • yvoboeken

      Wat fijn dat het recept zo goed is bevallen! En verschillende bakken met verschillende kruiden is een heel goed idee!

      Groet, Yvo

Geef een reactie