Ingrediënten

Voor de bodem

  • 50g boekweitvlokken, even geroosterd in de oven
  • 3 el sesamzaad
  • 120g volkorentarwemeel
  • ½ tl bakpoeder
  • ¾ tl zeezout
  • ¼ tl vers gemalen zwarte peper
  • 8cl sojamelk
  • 8cl olijfolie (plus extra om in te vetten)

Voor de vulling

  • 7 el extra vierge olijfolie
  • 1 grote rode ui, fijngesneden
  • 1 bleekselderij, fijngesneden
  • 1 grote courgette, in stukjes
  • 1 venkel, in stukjes
  • 2 el water
  • 1½ tl grof zeezout
  • 3 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
  • 10 blaadjes verse basilicum, fijn gehakt
  • ½ kg tofu, drooggedept
  • 2 el vers citroensap
  • 1 el appelazijn

Bereidingswijze

Bereid eerst de deegbodem. Meng de droge ingrediënten in een kom en meng de sojamelk en olijfolie in een andere kom. Roer met een houten lepel de natte mix door de droge. Roer met de lepel totdat zich een deeg vormt, of kneed even kort met de hand.

Bestrijk een bakvorm met olie en verspreid het deeg over de bodem en zijkanten. Zet in de koelkast.

Bak in de koekenpan in olijfolie de ui, en de groenten. Giet water in de pan en breng op smaak met (ongeveer ½ tl) zout. Laat even verder stoven tot al het vocht verdampt is.

Bak daarna de knoflook even kort in de pan.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verkruimel de tofu en voeg citroensap, basilicum, azijn en 1 tl zout toe. Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer.

Roer de groenten door het tofumengsel.

Vul de taartbodem met het tofu-groentenmengsel en strijk de bovenkant glad. Laat 45 – 50 minuten bakken in de oven, tot de taart stevig is.

Laat de taart goed afkoelen voor het aansnijden en opdienen.


Dit recept is een variant op de ‘Quiche met spinazie en champignons’ Uit ‘Puur Vegetarisch’ van Peter Berley. 

Dit bericht delen?
Facebooktwitter