Choose your heaven!

Zaterdag was de dag dat ik met Suzette naar een informatieochtend over NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) ging, georganiseerd door SIZA in Arnhem. Daar is een expertisecentrum voor mensen met NAH  waarin het gaat om handvatten te krijgen op het nieuwe leven met hersenletsel. Wat kan allemaal nog wel? Van welke eigenschappen moet ik afscheid nemen, hoe ga ik om met belastbaarheid, welke activiteiten vragen veel energie? Dit zijn fundamentele vragen waar ik mee aan de slag wil/moet.

Choose your battles

Door de hersenvliesontstekingen zijn mijn hersenen in een soort paniek stand gegaan. Ze zijn overbelast. Dat betekent dat de activiteiten van hersenen (en dat is nogal een klus, een heel lichaam aansturen! Om nog maar niet te spreken over alle gedachten, ideeën, gevoelens etc) veel meer energie kosten. Het gevolg is dat ik heel snel vermoeid kan zijn, onafhankelijk van de fysieke of mentale inspanning die ik heb geleverd. Er zijn dagen bij dat ik me hele dag fit voel en veel kan ondernemen. De volgende dag word ik al moe van de gedachte om aardappels te schillen.  Je kunt je voorstellen dat het op zijn minst gezegd irritant is.

Mijn energie is dus enorm schaars. De uitdaging is om manieren te vinden hier mee om te gaan. Een van de manieren is om een lijstje te maken van de activiteiten die ik op een dag wil doen. Structuur in de dag is heel prettig. Ik rust bijvoorbeeld iedere dag een uur. Of ik nu uitgeteld ben of niet. Door een vast uur in te plannen met weinig prikkels geef ik mijn hersenen de rust om weer op te laden. Ik kies bewust welke activiteiten mij (te veel) energie kosten en beslis of dat de moeite waard is. I choose my battles.

Choose your heaven

Er zijn veel activiteiten waar ik van geniet. Deze activiteiten kosten soms wel energie, maar dat heb ik ervoor over. Wandelingen maken met onze hond, hardlopen, een spelletje spelen met mijn kinderen, koken, een boek lezen, muziek maken. Hier haal ik voldoening uit en maakt mij gelukkig. Ik geniet met volle teugen van deze momenten (misschien wel extra omdat ik ze twee maanden geleden nog niet kon). Ik probeer me vooral op deze momenten te focussen. Ze kosten energie op korte termijn, maar ze geven met energie op lange termijn. Ze geven me trouwens nog veel meer; ze geven me hoop, zelfvertrouwen en inzicht. Ik creëer op deze manier mijn voorwaarden van mijn leven. I choose my heaven.

De laatste hersenvliesontsteking trof mij nog geen half jaar geleden, dat is relatief kortgeleden. Ik sta aan het begin van mijn revalidatie; er kan nog van alles gebeuren in de komende jaren. Er kan nog van alles verbeteren. En toch… en toch wil ik daar niet te veel hoop op vestigen. Het gaat om nu. Als ik vandaag geniet van de dag, maakt dat alle verschil. Choose your heaven.  

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Esther Putter

    Yvo
    Wat prachtig dat je battle beschrijft en hoe je je zegeningen telt.
    Ik ben fan van je kijk op het leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *