Chai rijstpudding taart

Ik had bijzonder veel zin om een taart te bakken die alles behalve alledaags is. Iets wat ik nog nooit had gemaakt. En iets waarvan je het lekker warm krijgt als je je tanden er in zet. Ik heb besloten om de Chai rijstpudding taart te maken. Kruidig en romig van smaak. En zeker niet alledaags. Voor mij dan. Dus; mission accomplished!

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden…

Ingrediënten bodem

  • 1 ¾ cup vegan speculaasjes, verpulverd
  • 2 el bruine suiker
  • 4 el olijfolie
  • sojamelk (optioneel)

Ingrediënten vulling

  • 2 ¼ cup sojamelk
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 cup gewassen witte basmatierijst
  • ¾ cup suiker
  • 1 tl zout
  • 4 chai theezakjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el maiszetmeel
  • ¼ cup rozijnen
  • 2 tl vanille extract
  • 2 el citroensap

Ingrediënten topping

  • 2 tl suiker
  • ½ tl gemalen kaneel

(Het recept is gebaseerd op ‘Chai-Spiced Rice Pudding Pie’ uit Vegan Pie In The Sky, van Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero)

vegan chai pie 02

Bereiding bodem

Vet de taartvorm in met olijfolie. Verpulver de speculaasjes (bijvoorbeeld in de blender) en doe ze in een grote kom. Doe de suiker en olie erbij en kneed tot het enigzins blijft plakken. Als het te droog is, doe wat sojamelk erbij.

Druk het mengsel in de taartvorm. Ik begin altijd in de raad en doe de bodem het laatst. Doe de bodem in de oven en bak de bodem ongeveer 10 minuten. Time to make the filling! (houd de oven aan)

vegan chai pie 03

Bereiding vulling

Doe 1 ¾ cup van de sojamelk, de kokosmelk, rice, suiker en zout in een kleine pan. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt draai de pit terug en laat het zachtjes borrelen.

Doe de theezakjes en het kaneelstokje erbij en laat het ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door. Zorg ervoor dat je niet te hard roert, anders barst er wellicht een theezakje… mocht dat gebeuren; geen paniek. Voorzichtig het kapotte theezakje verwijderen en on with the show!

Zodra de rijst bijna goed is, verwijder de theezakjes en het kaneelstokje. Meng de overige ½ cup sojamelk in een mengkom met de maiszetmeel. Roer met de garde tot er geen klonten meer in zitten. Giet dit mengsel al roerend bij het rijstprutje.

Meng de rozijnen er bij en laat het geheel nog eens 10 minuten koken. Wederom regelmatig roeren. De rijst moet nu heel zacht zijn. Is dat niet het geval, kook het nog een aantal minuten.

Draai het vuur uit en meng het vanille extract en het citroensap door het mengsel. Giet het mengsel in de voorbereide bodem en laat de taart ongeveeer een uur afkoelen (het gaat sneller als je de taart buiten zet. Let wel op dat er geen katten of vogels aankomen). Verpak taart vervolgens in plastic en zet het ongeveer 2 uur in koelkast om op te stijven.

Voor je taart serveert, besprinkel met de kaneelsuiker.

vegan chai pie 04

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

7 Comments

  1. Lieve Yvo,
    De eerste rijsttaart ever die ik niet alleen lekker maar overheerlijk vond.
    Ook hier in Limburg niet te overtreffen.
    Nu nog een lactose vrije Schwartzwalder kirsch taart en dan heb ik geen wensen meer.

    Liefs Elly

    • yvoboeken

      Ha Elly, das nog eens lief om te horen! Veel plezier in ’t zuuuden en tot snel.

      liefs, Yvo

    • Dag Elly,

      Ik las je berichtje. Een vriend van mij is expert in het bakken van heerlijke vegan schwartzwalderkirschtaart. Hij maakt overigens ook heerlijke cupcakes 😉 Hierbij toestemming aan Yvo om mijn mailadres aan Elly door te geven voor het recept.

      groeten,
      Mirjam

      • O, en Yvo, jij reuze bedankt voor dit recept! Ik ga hem dit weekend maken voor de volwassenen op het verjaardagsfeest van mijn kinderen. Ben benieuwd!

        • yvoboeken

          @Mirjam, dank voor je berichtje! Die chai-taart is inderdaad meer een taart voor volwassenen…. ik geef je mailadres door aan Elly!

          Groetjes, Yvo

  2. Wat een veelbelovend heerlijk taartje! En na zo’n zeven jaar suzette’s blog volgen heb ik al zoveel lekkers uit jouw keuken voorbij zien komen dat er geen twijfel over bestaat: dit wordt een veelgelezen blog! Ziet er mooi uit alvast, leuk!

    • yvoboeken

      Dank je voor enhousiaste reactie, ik ben blij te horen dat mensen de recepten en baksels waarderen!

      Groetjes, Yvo

Geef een reactie