boerenkooloogst

Het is januari en vele teelten zijn van het land gehaald. Sommige taaie rakkers blijven fier overeind staan. Boerenkool is een van die rakkers, en wat een prachtige teelt is dat zeg! De smaak, de vorm, de kleur; ik houd er van.

Bovendien verovert dit koolgewas de wereld omdat boerenkool bijzonder gezond blijkt. Hippe ‘foodies’ en ‘healthfreaks’ verwerken de boerenkool in onder andere smoothies en roerbakgerechten. Ik vind het mooi omdat er zo veel meer mogelijk is met deze groente dan alleen maar stamppot.

Planten, verzorgen, oogsten

We planten de boerenkool rond week 31-32. Vervolgens wordt er meerdere malen zowel machinaal als handmatig geschoffeld. Boerenkool groeit vrij hard en het gewas groeit daarom vrij snel ‘dicht’; de bladeren van de planten overlappen elkaar en dat maakt het voor het onkruid moeilijk om nog te ontwikkelen.

boerenkool02De oogst start idealiter als de eerste vorst erover is geweest. De plant immers glucose aan zodra het gaat vriezen en dat proef je. Geen fabeltje dus… In eerste instantie oogsten we de onderste bladeren eerst; de plant kan immers prima doorgroeien. Later oogsten we de gehele plant. De ‘koppen’ gaan eraf. Zo voelt deze vegan hoe het is om te onthoofden, zonder ethische dilemma’s…

Dit bericht delen?
Facebooktwitter