Blueberry cheesecake

Samen met mijn kinderen bakken is een fantastische bezigheid, met een belangrijke voorwaarde. Die voorwaarde is; Alleen als alle partijen zin hebben om samen te bakken gaan we aan de slag.

Als dat het geval is, zijn succes, plezier en veel spatels aflikken het gevolg.
Als dat niet het geval is, is frustratie het gevolg… en dat proef je terug in de taart!

Deze cheesecake heb ik met mijn middelste zoontje (6) gebakken. De bodem had ik ‘s avonds al alleen voorbereid. De vulling hebben we samen gemaakt. Veel afwegen en veel lawaai met de blender maken, wordt door de kleine man zeer gewaardeerd!

Ingrediënten bodem:

  • 1 pak digestive biscuits
  • 5 el margarine
  • 1 el sojamelk
  • 3 el suiker

Ingrediënten vulling:

  • ½ cup ongeroosterde cawshewnoten, ongeveer 4 uur in het water geweld.
  • 1 cup (diepvries) blauwe bessen
  • 1/3 cup geprakte banana (ongeveer 1 middelgrote banaan)
  • 1 pak (400 gr) zijden tofu
  • ¾ cup suiker
  • 3 el kokosolie, op kamertemperatuur
  • 2 el maiszetmeel
  • ½ tl zout
  • ¼ cup citroensap
  • 1 el vanille extract

Ingrediënten topping:

  • ¼ cup suiker
  • 2 cups (diepvries) blauwe bessen
  • 1 el maiszetmeel
  • 2 el citroensap

(Het recept is gebaseerd op ‘Blueberry Bliss Cheesecake’ uit Vegan Pie In The Sky, van Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero)

vegan blueberrycheesecake 04

Bereiding bodem:

Vet de springvorm in met margarine. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verkruimel de biscuits in een grote beslagkom. Smelt de margarine in een kleine steelpan. Voeg de suiker toe aan de biscuits kruimels. Voeg de gesmolten margarine en de sojamelk toe aan de kruimels. Kneed het een paar keer zodat alles goed gemengd is

Druk het deeg in de springvorm. Ik vind het fijn om aan de zijkant te beginnen en de bodem als laatste de bedekken. Let er op dat het gelijkmatig is. Doe de bodem 10 minuten in de oven en laat afkoelen. Je mag de oven aan laten omdat de cheesecake nog even gebakken moet worden.

making vegan cheesecake

Bereiding vulling:

Bereid ondertussen de vulling. Laat de cashewnoten uitlekken en doe ze in de blender. Voeg de blauwe bessen, banaan, tofu, suiker, kokos olie, maiszetmeel, zout, citroensap en vanille extract er aan toe. Zet de blender aan en pureer de hele prut tot het erg ‘smooth’ is. Dat kan een paar minuten duren. Let wel op dat je machine niet oververhit raakt… Doe de vulling in de taartbodem.

vegan blueberry cheesecake02

Bak de cheesecake ongeveer 55 tot 60 minuten, tot de bovenkant lichtelijk is gerezen. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Maak ondertussen de topping.

Doe alle ingrediënten van de topping in een kleine sauspan/ steelpan. Breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert. Zodra het kookt draai je het vuur laag en laat je ongeveer 5 minuten koken. De bessen moeten gebarsten zijn.

Haal het pannetje van het vuur en giet over de cheesecake.

Laat de taart nog een tijdje goed afkoelen. Pak de taart vervolgens in plastic en zet minimal 2 uur in de keuken om op te stijven.

Zodra de taart klaar is, snij hem aan met een scherp mes dat in koud water is gedompeld.

(ik heb de taart nog versierd met vegan slagroom. Ik heb daar (nog) geen goed recept voor, dus ik haal gewoon een pakje sojaslagroom bij de natuurwinkel of supermarkt)

vegan blueberrycheesecake03

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. yvoboeken

    Ha Framboos,

    dank voor je kritische reactie. Je hebt gelijk; ik heb er niet bij stil gestaan om de bron er bij te vermelden. Dat heb ik aangepast.
    Verder ben ik enthousiast over Vegan Pie In The Sky, ik bak er daarom veel uit. Zodoende komen die op dit blog…

    Groetjes, Yvo

  2. Wij zijn ook grote fan van de drie bakboekjes van IC Moskowitz and TH Romero.
    Heel lekker 🙂
    Fijn je blog gevonden te hebben.
    Veel bakplezier.
    Wij schreven enkele jaren geleden een post met algemene tips voor plantaardig bakken:
    http://www.veggieleven.be/2012/plantaardig-gebak/

    • yvoboeken

      Dank voor de reactie! Het waren onder andere de boeken van Moskowitz en Romero die mij de inpsiratie gaven om zelf met bakken aan de slag te gaan. Succes met veggieleven!

  3. Dit recept klinkt ook goed! En heb je weleens van kokosslagroom gehoord? Makkelijk en heel lekker! Je moet dan een blikje kokosmelk (à 400 ml) (en zoveel blikjes als je wilt) een half uur in de vriezer of minimaal een paar uur in de koelkast zetten en daarna na het openen alleen het vet wat zich van het water gescheiden heeft in een kom doen (dat zit nu bovenop), vervolgens wat vanille of (kokosbloesem)suiker erbij doen en minimaal 2 minuten met een mixer mixen totdat je het een lekkere structuur vindt!

Geef een reactie