Bananen cheesecake

vegan cheesecakeIk heb voor het eerst in mijn leven een ‘gemarmerde’ cheesecake gemaakt. Ik ben nog niet helemaal tevreden over het effect (zie foto) maar ik kon het niet laten om met jullie te delen.

Ingrediënten bodem:

  • 1 pak digestive biscuits
  • 5 el margarine
  • 1 el sojamelk
  • 3 el suiker

 

Ingredienten vulling:

  •  ½ cup ongeroosterde cawshewnoten, ongeveer 4 uur in het water geweld.
  • ½ cup geprakte banana
  • 1 pak zijden tofu (ongeveer 400gr)
  • 2/3 cup suiker
  • 2 el kokos olie op kamertemperatuur
  • 4 tl maiszetmeel
  • 1 el citroensap
  • 2 tl vanille extract
  • ¼ tl amandel extract
  • ¼ tl zeezout
  • 2/3 cup pure chocola, gehakt

(Het recept is gebaseerd op ‘Chocolate Galaxy Banana Cheesecake’ uit Vegan Pie In The Sky, van Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero)

Bereiding bodem:

Vet de springvorm in met margarine. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verkruimel de biscuits in een grote beslagkom. Smelt de margarine in een kleine steelpan. Voeg de suiker toe aan de biscuits kruimels. Voeg de gesmolten margarine en de sojamelk toe aan de kruimels. Kneed het een paar keer zodat alles goed gemengd is.

Druk het deeg in de springvorm. Ik vind het fijn om aan de zijkant te beginnen en de bodem als laatste de bedekken. Let er op dat het gelijkmatig is. Doe de bodem 10 minuten in de oven en laat afkoelen.

Bereiding vulling:

Giet de cashewnoten af e doe ze samen met de banana, tofu, suiker, kokosolie, maiszetmeel, citroensap vanille- en amandelextract en zeezout in de blender. Zorg ervoor dat je lang genoeg blend. Er mogen geen mini-stukjes cashewnoot overblijven. Dat kan even duren.

Zet ongeveer 1/3 cup van de vulling apart en giet de rest in de taartbodem. Smelt de chocola in au bain marie (check in de link hoe Karin het uitlegt). Roer regelmatig zachtjes door de chocola tot die volledig is gesmolten. Doe de overgebleven vulling bij de chocola en roer tot het ‘smooth’ is.

Schep voorzichtig de ‘chocola-vulling’ per eetlepel op de vulling in de taartvorm. Roer vervolgens met een sate-prikker door beide kleuren vulling zodat ere en gemarmerd effect ontstaat. Herhaal dit tot je zelf vindt dat het er mooi uit ziet.

Bak de cheesecake ongeveer 55 minuten in de oven op 180 graden tot de bovenlaag wat opgezwollen is en de randen goudbruin.

Laat de cheesecake een uur buiten de koelkast afkoelen, en zet hem vervolgens in de koelkast. Laat de cheesecake minimal 3 uur opstijven in de koelkast.

Tip: als je de cheesecake aansnijdt, doe dat met een dun, scherp mes dat I koud water is gedompeld.

Smaakt het beste met koffie en/of thee en in het gezelschap van goede vrienden. Eet lekker!

vegan cheesecake

Dit bericht delen?
Facebooktwitter

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. catharina

    Hoi Yvo heb zojuist een taart(bananen cheesecake) van je nagemaakt en prima gelukt, ik volg Suzette…en nu jou ook! ..Echter niet vanuit Nederland maar vanuit Spanje daar woon ik al bijna 30 jr..Succes met je harstikke leuke gezin en blog!!! Fijne feestdagen ! Catharina

    • yvoboeken

      Ha Catharina, dank voor je comment! Wat goed dat je cheesecake goed gelukt is. Jij ook de allerbeste feestdagen!

      Groetjes, Yvo

  2. Ziet er superlekker uit! Ik ga eens kijken of ik hier een glutenvrije variant van kan brouwen!

    • yvoboeken

      Ha Mandy, dank je voor je comment! Glutenvrij moet zeker lukken met bijv een dadel/cashew bodem. Heb ik zelf nog niet geprobeerd overigens…

Geef een reactie