‘Werken met aandacht; dat is waar het voor mij om draait’, zei ooit een biologisch dynamisch* tuinder tegen mij. Hij was (en is) een inspiratiebron voor mij. Een wandelende encyclopedie die al jaren en jaren op de BD (biologisch dynamische) manier boerde. Zeer bedreven in het maken van preparaten, dichterbij magie ben ik niet gekomen. En hoewel ik kritische kanttekeningen plaats bij enkele aspecten van de BD landbouw, heeft het altijd een aantrekkingskracht op mij gehad. Dat  ‘werken met aandacht’; dat vind ik zo waardevol. Het legt bezieling en liefde in het product of de dienst. Het klinkt zo simpel. Wellicht is het voor velen makkelijk toe te passen. Maar ik worstel hier dagelijks mee. In de positieve zin van het woord.

Meditatief schoffelen

In de tijd dat we onze tuinderij was er veel handwerk. Schoffelen, wieden, oogsten, inpakken; allemaal handenarbeid. Ik hield van dat werk omdat ik daar kon oefenen met aandachtig werken. Na vijf minuten schoffelen vond ik een ritme in het geluid dat de schoffel maakte als die door de grond schoof. Ik keek aandachtig naar het onkruid dat geraakt moest worden, en ik keek aandachtig naar de groente die moest blijven staan. Stapje voor stapje maakte ik vooruitgang. Ik hoorde de vogels om mij heen, ik voelde de zon op mijn lichaam, maar mijn gedachten waren in volle aandacht bij het schoffelen. Het was mijn vorm van meditatie.

Dit klinkt mooi, maar zo ging het natuurlijk niet altijd. Tijdens het schoffelen werd ik regelmatig gestoord door een telefoontje, een medewerker met een vraag, een plantgoedbestelling die binnenkwam. Bovendien lukte het me lang niet altijd om mijn gedachten volledig te richten op het werk waar ik op dat moment mee bezig was. Ik dwaalde vaak af. Heb ik genoeg personeel voor op de markt zaterdag? Hoeveel sla moeten we morgen oogsten voor de groentepakketten? Is de bestelling al gedaan? Wanneer maak ik tijd voor de BTW aangifte? Hoe laat moeten de kinderen van school gehaald worden? Weg meditatie momentje…

Berusting in het rustmoment

Nu mijn energie wat beperkter is, wordt de noodzaak om met aandacht te leven duidelijker dan voorheen. Afleiding vraagt veel energie van mij. Een telefoontje tussendoor heeft simpelweg meer impact dan voor mijn hersenletsel. Het kost mijn hersenen energie om te schakelen. Ik raak de draad kwijt en het kost mij energie om mijn activiteit weer op te pakken.

Ik ben gaan inzien dat met aandacht handelen rust geeft. De handeling zelf krijgt waarde, het moment zelf krijgt waarde. In eerste instantie ben ik gaan oefenen als ik tussen de middag rustte. Ik lette op mijn ademhaling, ik focuste op mijn centrum (of Chi, hoe je het wilt noemen). Ik berustte in mijn rustmoment. Ik probeer tijdens het wandelen of fietsen diezelfde aandacht te vinden. Ook nu, op het moment dat ik met mijn volle aandacht mijn blogpost schrijf, geniet ik van het schrijven. Ik hoor wel geluiden om mij heen. En er gaan gedachten door mijn hoofd (zal ik nog een kopje koffie zetten? Zal ik straks het gras maaien? Ik moet nog een wasje in de machine doen…) maar ik heb geleerd om deze gedachten er te laten zijn. Ik ga er niet tegen in (ik neem ook de telefoon op als die gaat 🙂 ) en ik laat ze ook weer gaan. De activiteiten putten mij minder uit. Ik krijg meer gedaan op een dag. En ik beleef meer plezier aan de activiteiten. Een win win win situatie!

Aandacht. Geen controle.

Alles met aandacht. Dat betekent overigens iets anders dan ‘alles onder controle’. De controle is er nooit helemaal. Gelukkig niet. En gelukkig word ik regelmatig gestoord door mijn kinderen die graag een spelletje willen spelen, of een telefoontje van een vriend die vertelt dat hij voor het eerst vader wordt. Heerlijk zijn die momenten! De kunst is om dat spelletje of dat telefoongesprek in volle aandacht te beleven. Dat blijft oefenen, proberen en nog meer oefenen. Een oefen oefen oefensituatie.

*Biologisch-dynamische landbouw (ook wel biodynamische landbouw) is een vorm van biologische landbouw die gestoeld is op de antroposofische principes van filosoof Rudolf Steiner. Er wordt een holistische kijk op de natuur en het boerderijleven gehanteerd. De natuur wordt gezien als een overal verbonden geheel. Zo is dus ook landbouw verbonden met klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervervuiling, biodiversiteit, luchtkwaliteit etc. (bron: wikipedia)

Dit bericht delen?
Facebooktwitter