Geïnspireerd door Annika Izora heb ik besloten om tien levenslessen te delen die een tuin mij leren. Of het nu om een balkontuintje gaat, of acht hectare professionele groenteteelt, dat maakt niet uit. Hierbij deel 1; enjoy!

1. ‘De dag dat je een zaadje plant, is niet de dag dat je de vrucht oogst’

Het was begin maart, de tuin was gespit en ik was enthousiast begonnen met het zaaien van spinazie, rucola en tuinbonen. Mijn jongste zoon hielp mij mee. Met z’n tweetjes maakten de grond vlak, zetten we lijnen en we trokken met onze vingers kleine geultjes. Met alle aandacht van de wereld liet mijn zoontje de zaadjes van de spinazie in het geultje vallen. Een voor een. Vervolgens bedekten we de zaadjes met een klein laagje grond. Zachtjes en beheerst drukten de handjes van mijn zes jarige assistent de grond aan. Tot slot goten we met  de gieter water over het stukje grond waar de zaadjes zo zorgvuldig waren geplaatst. De klus zat erop. We keken elkaar. ‘Zo!’, zei ik. ‘Dan kunnen we morgen lekker spinazie eten!’ We moesten allebei hard lachen. Iedereen snapt dat spinazie niet zo snel groeit!

Team effort

Op het moment dat ik zaadjes in de grond stop, oogst ik niet dezelfde dag. Ook niet de volgende dag. Eerst is het hopen dat het zaadje ontkiemt. Vervolgens verzorg ik het met aandacht. Ik begeleid, maar ik heb niet alles in de hand. Ik zorg voor goede omstandigheden, ik doe mijn best en ik werk samen met de omgeving. Het is een team effort van wederzijdse afhankelijkheid. Het zaadje kan het niet alleen, ik kan het niet alleen, de bodem kan het niet alleen. Samen staan we sterk en creëren we iets nieuws. Het vraagt van mij veerkracht, acceptatie en wilskracht om het zaadje te verzorgen. Uiteindelijk proef ik allemaal als ik na weken de spinazie oogst. Ik proef de grond (soms iets te veel grond overigens, dan moet ik het beter wassen… maar dit terzijde), het blad, de vitamines, de aandacht en de liefde die het heeft gekregen.

Als je een zaadje plant in je persoonlijke leven of op je werk; hoe verzorg je het zaadje? Plant je het in een vruchtbare bodem, of in los zand? Moet je niet eerst de bodem verbeteren voordat je kunt zaaien? En als het zaadje vervolgens ontkiemt; hoe verzorg je het kiemplantje? Hoe ga je om met het klimaat?

Allemaal vragen die bijdragen aan een goede oogst. Die oogst vraagt tijd, aandacht en veerkracht. Maar de oogst is oh zo voedzaam en smaakt heerlijk…

Dit bericht delen?
Facebooktwitter